dijous, 26 de març del 2015

Eloi Babiano, un gracienc il·lustre

S'ha mort Eloi Babiano. Babiano, que presidia el Taller d'Història de Gràcia, era un historiador que havia treballat per a la divulgació de la història local. Una divulgació feta sempre amb rigor. El vaig entrevistar, ja fa temps, per a l' Esquerra Nacional. Deia Babiano que els historiadors locals "som una mena de garants de la memòria col·lectiva, de la història oral i dels petits fets locals que si no els recollim nosaltres, segurament es perdrien". http://www.esquerra.cat/documents/en94-web.pdf

Portada L'Abans de Gràcia
L'any 2013, amb en Josep Maria Contel havia publicat L'Abans de Gràcia. Recull gràfic 1869-1976, una monumental obra de més de vuit-centes pàgines que fa les delícies de tots aquells que ens sentim vinculats a la Vila.

També cal esmentar entre les seves aportacions a la historiografia local obres com Baldiri Reixac, l'escola del Park Güell o una  biografia sobre l'arquitecte Antoni Rovira i Trias. I, amb motiu del cent-cinquantè aniversari del Campanar de Gràcia, en sortirà un llibre pòstum. Babiano tenia previst, segons explicava ell mateix en l'última entrevista a Ràdio Gràcia, http://dev-gracia.bcn.cat/radiogracia/podcasts/2014_12/2014_12_05_entrevistaeloibabiano.mp3 una història sobre l'Orfeó Gracienc que lamentablement no veurà la llum. 

Una història nacional que de debò sigui mereixedora d'aquest nom, no pot negligir les aportacions que es fan des de l'àmbit local. Som, en aquest sentit, un país privilegiat. Hi ha un munt d'entitats locals dedicades a refer la història del seu municipi, de la seva comarca, del seu barri. Una recerca feta amb criteri i amb voluntat divulgadora. Aquesta vessant divulgadora també va estar molt present en la feina de Babiano, amb iniciatives com el programa "Cantonada" que presentava ell després del decés d'un altre patriota gracienc, el socialista Albert Musons o La Gràcia fotografiada per Josep Barrillon (2013). 

Per poc Babiano no podrà veure la posada en escena de l'adaptació teatral de la novel·la d'un altre gracienc entusiasta, Joan Lafarga que amb El rellotger de Gràcia http://elrellotgerdegracia.cat/  ha fet una altra aportació valuosa per tal de mantenir la nostra consciència en tant que graciencs i catalans.