diumenge, 11 de desembre del 2016

País Valencià, la fi d'un règim

La virtut del llibre del periodista Víctor Maceda és la de no ser pretensiós ni elaborar tesis encimbellades i pretensioses. Es tracta, simplement, d'un reportatge on, negre sobre blanc,se'ns explica l'ascens i caiguda d'un règim que durant vint anys va fer del saqueig una norma. Un llibre adreçat a tothom però que  als catalans ens permet una aproximació a allò que Enric Juliana defineix en el seu pròleg com "el territori més delicat i imprecís del mosaic hispànic". 

I és que el País Valencià no permet reduccionismes infantils. Si el PP ha pogut governar gairebé totes les institucions del país durant dues dècades és perquè va saber construir un "regionalisme" que, a base de "grandes eventos" col·locà el País en l'escaquer ibèric, perquè va saber deglutir el regionalisme hiperbòlic i excèntric d'Unió Valenciana a través del "pacte del pollastre, perquè per mitjà d'una política més efectista que no efectiva va crear el miratge d'un "poder valencià" a recer d'un cicle econòmic de creixement. I gràcies a la inestimable ajuda d'una oposició del tot ineficaç, amb un PSPV-PSOE sotmés a periòdiques lluites fratricides i un nacionalisme valencià que no acabava de sintonitzar amb el seu poble. 

L'últim capítol d'El despertar valencia. La caiguda d'un règim i la irrupció del canvi porta un títol que hauria de ser profètic "Renaixement". La fi del cicle del PP, si més no per ara, s'explica per la mala gestió (pèrdua del sistema financer valencià, fiasco dels grans projectes emblemàtics com Terra Mítica, la Ciutat de la Llum, l'aeroport de Castelló, etc), per la corrupció generalitzada i sistèmica i per l'eclosió d'allò que Maceda anomena un nou valencianisme, personalitzat en les figures de Ximo Puig, els més valencianista de tots els secretaris generals que ha tingut el PSPV i Mònica Oltra, la carismàtica dirigent de Compromís, 

I és que, com diu Ximo Puig, els valencians estan "exhausts d'ofrenar noves glòries". Consolidar aquesta experiència serà bàsic per normalitzar les relacions amb Catalunya i tirar endavant projectes en comú. 

Gràcies a Víctor  Maceda que sistematitza i analitza amb rigor tanta informació.