Concret, revista dels Països Catalans
Editada per l'Institut Villalonga d'Economia i Empresa ha aparegut la revista Concret. Economia i Pensament. La pandèmia ha fet impossible que es presenti oficialment tot i que, amb dificultats de distribució, es pot trobar a les principals llibreries dels Països Catalans.
La revista pren el nom d'una d'anterior publicada per joves universitaris valencians a la dècada dels seixanta del segle passat. I com diu Antoni Serra I Moret en la presentació del número u,pretén estudiar "els diferents vessants de l'Arc Mediterrani".
Dividida, en dos bloc, un dedicat a l'economia i l'altre el pensament, jo en destacaria un article signat per Gustau Muñoz, Damià Pons i Joan Manuel Tresserras on es fan propostes concretes per impulsar una nova connexió cultural, de la societat civil i de l'emprenedoria en l'àmbit dels Països Catalans i on s'indica, entre d'altres, la necessitat d'impulsar una "gran col·lecció de pensament modern i contemporani en català", en la línia de la que va impulsar Edicions 62 i la Diputació de Barcelona amb el nom de "Clàssics del pensament modern". a la dècada dels vuitanta. També és notable l'article "Nosaltres, els europeus: la cultura catalana en l'espai intel·lectual europeu "del valencià Antoni Martí Monterde on destaca les aportacions a aquest debat del menorquí Marià Rubió i Tudurí a llibres com Més enllà del separatisme (1932). El suecà Antoni Furió, escriu sobre els llocs de memòria dels PaÏsos Catalans on es proposa un enfocament constructivista i no essencfialista dels llocs de memòria per tal que no siguin entesos com un cànon immutable. I un interessant article de Josep Acebillo sobre la interacció camp-ciutat on, a partir de l'experiència dels consolats de mar de València, Barcelona i Mallorca proposa que es tingui en compte per a nous models teritorials glocals.
El bloc d'economia inclou una entrevista entre Guillem López Casasnovas i Joan Font on s'afirma la necessitat de tenir grans objectius com un objectiu estratègic de país, Luz Parrondo ens parla sobre la indústria 4.0, Carolina Luis i Nicole Kalemba sobre el turisme de qualitat i la sostenibilitat a l'EURAM. Sobre l'EURAM (Euroregió de l'Arc Mediterrani), les seves dades macroeconòmiques i les seves interrelacions escriuen Joan B. Casas i Gariel Bracons, de logística escriu Josep Vicent Boira, comissionat del Govern espanyol pel Corredor Mediterrani, d'infraestructures, Andrei Boar on destaca el lacerant tracte que rep l'aeroport del Prat, amb menys inversió i despesa per part d'Aena, de demografia, Andreu Domingo i Jordi Bayona on el repte serà gestionar les migracions, les relacions entre economia i benestar són analitzades per Oriol Amat i Elies Seguí.
Neix una nova publicació valenciana que s'adreça al conjunt dels PaÏsos Catalans i que va en la línia d'altres grans publicacions valencianes com Afers, Caràcters, Mètode L'Espill....Serà qüestió de no perdre-li la petja.