divendres, 15 d’octubre del 2021

 L'Esquerra Independentista, la història d'una impotència. 

El llibre que ha coordinat Carles Viñas és un llibre important en la mesura que ha posat una mica d'ordre en una història, la de l'esquerra independentista,  plena se sotracs, convulsions i d' un fer-se i desfer-se perpetu...

Editada per Tigre de Paper, una editorial compromesa amb aquest projecte polític, Història de l'Esquerra Independentista és una aproximació, prou àmplia, més de nou-centes pàgines i més de vint col·laboracions, a allò que hem convingut a anomenar l'esquerra independentista i anticapitalista. I aquesta és una primera consideració a fer. El títol pot dur a malentesos perquè d'allò que tracta és de l'esquerra que neix amb la formació del PSAN, el 1969. Deixa de banda, doncs, tant el FNC, organització de la qual s'escindiria el PSAN com ERC.

Aquesta esquerra, que arribarà trinxada a la Transició,  fou incapaç de superar el sectarisme, el mimetisme en relació a allò que passava a Euskal Herria i diferències estratègiques que s'aniran repetint contínuament entre els partidaris d'avançar cap a un Front Patriòtic i els favorables de la Unitat Popular. 

El llibre es basa en les diferents aportacions que s'hi fan, la majoria són d'historiadors vinculats en aquest segment ideològic però també n'hi ha de persones que parlen en funció d'haver-ho viscut en primera persona. Donen , per tant, un resultat molt  irregular. 

N'hi ha de rellevants, com la de Fermí Rubiralta que a "Del separatisme a l'independentisme" en poc més de trenta pàgines sintetitza l'evolució del "separatisme· abans de la Dictadura. Per cert, en Rubiralta està preparnat un llibre sobre Estat Català que l'any que vé farà cent anys de la seva fundació. O la d'Albert Botran que ens parla de l'origen i l'evolució de la CUP. S'hi nota en ambós casos, la condició d'historiador. O la d'Andrea Geniola sobre Catalunya Lliure que justament està preparant un nou llibre sobre l'independentisme català. 

El llibre inclou diverses cronologies sobre les accions armades d'aquest període així com de l'evolució organitzativa de l'esquerra independentista. 

A partir d'ara aquest llibre serà de lectura obligatòria per aquells qui vulguin saber què ha estat i quina evolució ha tingut l'esquerra independentista anticapitalista. 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada