dissabte, 24 de juny del 2023

 La literatura com a forma de coneixement

Sebastià Portell va escriure l'any 2022 Les altures, un llibre que gira al voltant de la figura d'Ismael Smith. Qui fou Ismael Smith? Fou un notable, pintor, escultor i gravador que les circumstàncies i el pas del temps han fet,  per la majoria de la població,  un autèntic desconegut. Nascut a Barcelona el 1886, morirà reclòs en un centre psiquiàtric a Nova York el 1972. Part de la seva obra es troba al Museu Nacional d'Art de Catalunya. 

Fill d'una família benestant, les coses començaran a tòrcer-se quan el seu pare, Victorià,  mort  -a la novel·la se suïcida- després de la independència de Cuba. 

La formació del jove Ismael es complementarà amb unes estades a París, on el jove i estrafolari Ismael segellarà un compromís de per vida amb l'Art i  on decidirà "viure sense donar l'esquena a l'Art, a la part fosca i lluminosa dels sentiments i les idees". L'amanerat Ismael, més amanerat del que s'espera d'un artista, segons la seva germana Anna Maria, serà un motiu de preocupació per a la seva família i, sobretot de la seva consentidora mare. I com digué Sant Agustí, "Si vols conèixer una persona no li preguntis el que pensa, sinó el que estima" i Ismael estimà en un moment que hi havia certes formes d'amor no convencionals per l'època que no podrien ser altra cosa que un motiu de conflictes. 


I un motiu de conflictes també ho fou el seu art que la conservadora societat del moment no podia donar per bo encara que li reconegués un bri de lluminositat, de preeminència. 

Fidel a les seves pintures, malgrat tot, perquè a "les pintures ningú els podia destrossar la vida ni la reputació. Les pintures no sabien què volia dir sentir el tacte incert i gràcil, quasi sempre imaginat, de les altures", s'anà enderiant i aïllant del món i fins i tot de la seva família i acabà els seus dies reclòs en un centre psiquiàtric. 
Jo diria que el millor d'aquesta novel·la és, a més a més d'explicar-nos la societat on visqué el protagonista, que et deixa el regust de mirar de saber més coses de n'Ismael. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada