dimecres, 7 de juliol del 2021

 L'Amèrica de debò

Carson McCullers (1917-1967) és una de les millors escriptores nord-americanes del segle XX. Es va a donar a conèixer de ben jove amb, justament, El cor és un caçador solitari.

De fet, molts de nosaltres l'hem  coneguda -indirectament- a través de l'adaptació cinematogràfica de Reflexos en un ull daurat (1967), interpretada per uns genials Marlon Brando i Elizabeth Taylor. 

La novel·la, reeditada ara per L'Altra Editorial en traducció d'Alba Dedeu, ens explica la vida del sud profund dels Estats Units dels anys quaranta on encara es nota la depressió dels anys anteriors. Amb una manera planera i efectiva, la força d' El cor...rau en la potència dels seus protagonistes: Mick la pre-adolescent que somia en la música i en comprar-se un piano mentre al seu pare no pot pagar la hipoteca de l'edifici on té una casa d'hostes, les il·lusions de la qual acabaran quan ha d'anar fer de dependenta per ajudar a casa, el rellotger sord-mut John Singer, un home bondadós  que procura no jutjar a ningú i ajudar  tothom, que acabarà traient-se la vida quan mor el seu millor amic, Jake Bicunt. un busca-raons, mig rodamon mig revolucionari que  pretén canviar el món i és incapaç de resoldre els seus problemes d'alcoholisme, el doctor Copeland, un metge negre que vol capgirar d'arrel la misèria i la marginació de la seva gent  i que no se'n surt ni amb els seus fills...

El llibre denuncia allò que diu Copeland: "Han convertit la paraula lliberta  en una blasfèmia".
I com es lamenta ell mateix: "Creia en la llengua, no pas en el puny. Jo ensenyava la paciència i la fe en l'ànima humana com a cuirassa contra l'opressió. Ara sóc conscient de fins a quin punt m'equivocavaÇ". 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada