dilluns, 13 de novembre del 2023

La difusió de les idees que canvien el món

Gal Beekerman és  un jueu californià, escriptor i editor que  ha publicat Antes de la tormenta. Los orígenes de las ideas radicales. Un llibre que es proposa respondre a la pregunta de com neixen i es difonen les idees que canvien el món. I la qüestió és que, d'una manera o altra, per molt adverses que siguin les circumstàncies, les idees troben la manera de expandir-se i crear els ressorts que calen per produir canvis substancials. Ara i sempre. 

Així, Claude Fabri de Peiresc, un adinerat filòsof, a l'escalf del Renaixement i la Reforma, creà la República de les Lletres, gràcies a una cosa tan simple com la correspondència i la millora del correu, una xarxa de persones inquietes, mogudes per les ànsies de saber més enllà d'allò que deia Sant Agustí "No cal investigar sobre la naturalesa de les coses com van fer els grecs (...) n'hi ha prou que el cristià estigui convençut que l'única causa de totes les coses creades(...) és la bondat de Déu". O la petició, que Feargus O'Connor, un irlandès independentista que durant la primera meitat del segle XIX, elevada a la Cambra dels comuns on demanava la millora les condicions de vida dels treballadors i el dret al sufragi universal que permeté cohesionar els assalariats i a través del cartisme fou el precedent del partit laborista. O el manifest que en mans dels futuristes italians permeteren lligar l'art a la nova tecnologia i acabarien donant cobertura al feixisme i també al feminisme per mitjà del primer  "Manifest feminista" de Mina Loy, o Nmandi Azikiwe que fundà un diari The African Morning Post a la Costa d'Or perquè el diari fou l'embrió d'una comunitat conscient d'ella mateixa,o l'aparició dels samizdat o autopublicacions que aparegueren després de la mort de Stalin i eren escrits manuscrits que es feien corre de mà en mà i aglutinaren la comunitat de dissidents soviètics, l'aparició dels "fanzines" ("expressions profundament personals però com a mitjà de comunicació participativa depenen de a comunitat i ajuden a crear-la") als anys vuitanta als Estats Units com a moviment alternatiu a allò alternatiu i portaveu de la nova onada feminista...
L'aparició d'internet obre noves perspectives a la difusió de les idees i a l'acció social tot i que "el ciberespai no té el poder de fer-nos una altra cosa d'allò que ja som.´És un mitjà revelador, no transformador". Beekerman explica els casos de la revolució d'El Cairo el 2011 o de la "dreta alternativa a Charlottesville, el
2017 o la lluita dels investigadors i metges de la sanitat pública durant la pandèmia als Estats Units per contraposar la ciència a la versió maliciosa de l'administració Trump.
Com explica l'autor a l'epíleg del llibre: "l'esperança per al futur podria provenir d'un canvi de mentalitat, eliminant l'al·lucinació que s'ha apoderat de gran part del nostre pensament sobre la comunicació en línia durant tant de temps, i acceptant, finalment, el fet que les plataformes no són neutrals".


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada